AIK i våra hjärtan!

Anton Salétros: AIK:s Mittfältsdynamo och Hans Resa till Framgång

Allsvenskans fascinerande historia – från starten 1924 till idag

Allsvenskan, Sveriges högsta division i fotboll, har en lång och spännande historia som sträcker sig tillbaka till starten 1924. Genom åren har ligan genomgått många förändringar och utvecklats till den moderna fotbollsprodukt vi ser idag. Låt oss ta en djupdykning i allsvenskans historia.

Starten 1924 och de tidiga åren

Den 3 augusti 1924 sparkades allsvenskan igång med 12 lag, däribland storklubbar som IFK Norrköping, IFK Göteborg, AIK och Helsingborgs IF. Första säsongen vanns av GAIS från Göteborg.

Allsvenskan ersatte Svenska mästerskapet i fotboll och fick SM-status säsongen 1930/31. Formatet ändrades också från en utslagsturnering till en serie med dubbelmöten, både hemma och borta.

Publikintresset var stort redan från början. Rekordnoteringen för en enskild match sattes 1959 när 52 194 åskådare såg IFK Göteborg möta Örgryte IS på Nya Ullevi.

Proffsförbudet hävs och utländska spelare tillåts

1967 hävdes proffsförbudet i svensk fotboll vilket ledde till att spelare kunde bli heltidsproffs. Detta innebar ett lyft för ligan och höjde kvaliteten.

1974 tilläts utländska spelare i allsvenskan för första gången. Många duktiga utlänningar lockades till Sverige vilket ytterligare stärkte ligan. Malmö FF:s brassestjärna Mirandinha blev en av de första utländska profilerna.

Europacupsuccéer under 70- och 80-talen

Svenska lag nådde stora framgångar i de europeiska cuperna under 70- och 80-talen:

  • Malmö FF nådde finalen i Europacupen för mästarlag 1979.
  • IFK Göteborg vann UEFA-cupen 1982 och 1987.
  • Malmö FF vann Cupvinnarcupen 1987.

Dessa bedrifter satte allsvenskan på kartan och höjde ligans anseende internationellt. Många spelare såldes också till stora klubbar ute i Europa.

Bosman-domen och ökad rörlighet

EU-domstolens Bosman-dom 1995 fick stora konsekvenser. Spelare vars kontrakt gått ut kunde nu lämna sina klubbar gratis. Detta ledde till ökad spelarrörlighet och att fler svenska talanger flyttade utomlands i unga år.

Samtidigt gjorde avregleringen av tv-marknaden att allsvenskan kunde säljas för allt högre summor. Klubbarna fick mer pengar att röra sig med. Utländska spelare och tränare blev vanligare.

Moderna Allsvenskan tar form

Under 00- och 10-talen moderniserades allsvenskan på många sätt:

  • Antalet lag utökades från 14 till 16 säsongen 2008.
  • Arenakraven höjdes. Många nya arenor byggdes runt om i landet.
  • Elitlicensen infördes för att säkra klubbarnas ekonomi och verksamhet.
  • Discoverygruppen (Cmore/TV4) tog över sändningsrättigheterna.

Allsvenskan blev en allt mer underhållande och kommersiell produkt, anpassad för en modern publik.

Malmö FF dominerar 10-talet

2010-talet kom att domineras av Malmö FF som vann fem SM-guld (2010, 2013, 2014, 2016, 2017). Framgångarna i Europa, med gruppspel i Champions League 2014 och 2015, gav Malmö FF en särställning sportsligt och ekonomiskt.

AIK bröt Malmös dominans genom att vinna guld 2018, men i övrigt var det Malmö FF som regerade.

Pandemin och publikkrisen

Fotbollen drabbades hårt av covid-19-pandemin 2020-2021. Allsvenskan tvingades spela inför tomma läktare eller med starkt begränsad publik. Klubbarna förlorade mycket intäkter.

Säsongen 2022 kunde dock genomföras utan restriktioner. Publiken började återvända till arenorna och det såg ljusare ut igen.

Sammanfattning

Från starten 1924 har allsvenskan utvecklats enormt. Ligan har gått från amatörfotboll till en modern underhållningsprodukt med heltidsproffs från hela världen. Framgångar i Europa har varvats med storhetstider för klubbar som Malmö FF, IFK Göteborg och AIK.

Idag är allsvenskan en stabil och populär liga, även om den tappat i status jämfört med storhetstiden på 70- och 80-talen. Utmaningar som coronapandemin har övervunnits. Med en ny tv-deal på plats och ökande publiksiffror ser framtiden ljus ut.

Allsvenskan må inte hålla samma nivå som de största ligorna i Europa. Men den bjuder på underhållande fotboll, passion och en lång och stolt historia. Allsvenskan är och förblir en viktig del av svensk idrottskultur.